یک شنبه 27 فروردين 1391برچسب:,

منبع : ماهنامه شبکه

تاريخچه مسيرياب‌هاي سخت افزاري 

همان‌طوركه قبلا گفته شد نام كلي كه براي مسيرياب‌ها در نظرگرفته شده به خاطر اولين و اصلي‌ترين وظيفه هر روتر يعني عمل مسيريابي است و انتخاب اين نام هم به سال 1984 بر‌مي‌گردد. يعني زماني‌كه رفته رفته با ظهور كامپيوترهاي شخصي مشكل تعدد استانداردها تبديل به يك مشكل حاد براي شبكه هاي موجود شد. گويا در اين هنگام دو دانشمند به نام‌هاي Leonard Bosack و Sandy Lerner از دانشگاه استنفورد براي اتصال شبكه ها و مسيريابي داده ها بين اين شبكه‌ها و حل مشكل عدم سازگاري پروتكل‌هاي مختلف در سطح مسيرياب‌ها، ايده مسيريابي (Routing) را مطرح نمودند و موفق شدند اولين مسيرياب را با هزينه شخصي توليد كرده و آن‌را در دانشگاه استنفورد نصب نمايند. با توجه به استقبالي كه از اين محصول جديد شد اين دو نفر تصميم گرفتند كه محصول خود را تجاري كنند. در اين سال بود كه غول تجهيزات شبكه‌هاي كامپيوتري يعني شركت در‌زمينه طراحي و توليد مسيرياب‌هاي سخت‌افزاري حرف اول را مي زند و در اين زمينه به‌جز چند شركت ازجمله Foundry Networks و Nortel Networks رقيب جدي ديگري ندارد و طي سال‌ها با ارائه راه‌حل‌هاي جديدي نظير ايجاد تنوع در كليه محصولات و ارائه گواهينامه‌هاي مهندسي تجهيزات سيسكو نظيرCCNA ،CCDA ، CCNP و CCIE و ... موقعيت خود را بيش از پيش تثبيت نموده است. به همين دليل از مجموعه شركت‌هاي توليدكننده روترهاي سخت‌افزاري تنها برروي مسيرياب‌هاي شركت سيسكو تمركز مي كنيم و به‌دليل تنوع زياد مسيرياب‌هاي اين شركت و همچنين تعدد ماجول‌هاي مورد استفاده كه به منظور افزايش انعطاف‌پذيري مسيرياب‌ها استفاده مي‌شوند، تنها به تشريح مدل‌هاي معروف‌تر خواهيم پرداخت. البته در قسمت نخست مقاله به بيان ويژگي‌هاي كلي و در قسمت دوم كه در شماره آينده به چاپ مي‌رسد به بررسي سري‌هاي پركاربرد آن مي‌پردازيم.
يك مسيرياب صرف‌نظر از نوع، سري و قيمت آن،همانند يك كامپيوتر داراي اجزاي <سخت‌افزاري نظير جعبه (Case) برد اصلي (MotherBoard) ، پردازنده، حافظه موقت (RAM)، حافظه دائمي (Flash) و رابط‌ها و ماجول‌هاي مختلف است كه بسته به كاربرد هر مسيرياب توان و ظرفيت متفاوتي دارند و همچنين هر مسيرياب داراي يك سيستم عامل است كه IOS ناميده مي شود و سرنام كلمات Internetworking Operating System مي‌باشد. ولي از‌آنجائي‌كه مسيرياب‌ها فاقد صفحه كليد و مانيتور هستند، معمولا به سه طريق مي‌توان فرامين سيستم عامل را براي پيكربندي مسيرياب وارد نمود، اين سه روش عبارتند از:

1) كنسول
به همراه هر مسيرياب يك كابل 8 رشته مخصوص به نام كابل Rollover ارائه مي شود كه با استفاده از آن و يك كامپيوتر شخصي و از طريق برنامه هايي نظير Term90 يا HyperTerminal ويندوز كه قابليت تبادل داده با پورت‌هاي سريال كامپيوتر را دارند، مي‌توان پيكربندي روتر را در بالاترين سطح دسترسي انجام داد.
نكته‌
-با امكان دسترسي فقط در اين سطح، مي توان تحت شرايطي حتي رمزهاي عبور دستگاه را نيز تعويض نمود. به همين دليل است كه حفاظت فيزيكي دستگاه روتر بسيار حائز اهميت است.
- اولين باري كه بخواهيد پيكربندي يك روتر را انجام دهيد، حتما" مي‌بايست از اين طريق اقدام كنيد.

2) Telnet
از آنجايي‌كه اصولاً مسيرياب‌ها در لايه شبكه مدل TCP/IP كار مي‌كنند، مي‌توانيم به آنها آدرس IP اختصاص دهيم و طبعاً با استفاده از پروتكل Telnet و پورت اترنت روتر مي توانيم از راه دور به آن متصل شده و روتر را پيكربندي كنيم. البته بايد بدانيد كه اجازه اين نوع دسترسي قبلاً مي بايست از طريق كنسول صادر شده باشد و همچنين اين‌كه كاربري كه به اين صورت به مسيرياب متصل شده، نسبت به روش اول از سطح دسترسي كمتري برخوردار است .

3) Aux
اين امكان براي مديراني است كه مي خواهند از طريق شماره گيري به مودم مسيرياب متصل شوند و آن‌را متناسب شرايط مدنظرشان پيكربندي كنند . براي اين‌كار نيز لازم است از طريق كنسول دستگاه امكان استفاده از Aux را فعال نمائيم.
در ادامه ابتدا درخصوص سري‌ها و مدل‌هاي مختلف مسيرياب‌هاي سيسكو و سپس درباره مشخصه هاي سخت‌افزاري مسيرياب‌ها و انواع آن‌ها نكاتي را عنوان مي نمائيم.

سري‌ها و مدل‌هاي مسيرياب‌هاي سيسكو
سيسكو سري‌هاي مختلف مسيرياب‌هاي خود را معمولاً توسط يك عدد چهار رقمي مشخص مي كند كه عبارتند از سري‌هاي 1000، 1600، 1700، 2500، 2600، 3200، 3600، 3700، 6400 و 7200 تا 7600 (البته استثنائاتي مثل سري 70، 90،10000، 10700 و 12000 نيز وجود دارند ) و هر سري شامل مجموعه‌اي از مدل‌هاي مختلف است مثل 1601 و 1605 از سري 1600 يا 2620 و 2621 از سري 2600 وغيره، البته دليل اين نوع نامگذاري به خاطر وجود ويژگي‌هاي مشترك بين مدل‌هاي مختلف يك سري خاص مي باشد كه هر سري را از بقيه سري‌ها متمايز مي نمايد و به طراح شبكه كمك مي كند كه با توجه به نيازهاي كلي‌اش سري مورد نظر خود را انتخاب كرده و سپس با در نظرگرفتن جزئيات مورد نظرش، مدل مناسب محيط سازماني خود را خريداري نمايد.

مشخصه‌هاي سخت‌افزاري مسيرياب‌هاي سيسكو
• Case
روترهاي سيسكو با توجه به نوع و مدل داراي بدنه‌هاي متفاوتي هستند. مثلا‌ً بدنه‌هاي Desktop كه مربوط به سري‌هاي 70 يا 90 مي‌باشند. اين بدنه‌ها قابليت افزودن ماجول يا ساير ملحقات را ندارند. در مقابل بدنه‌هايrackmount هستند كه قابليت نصب در رك را دارند. از همين نوع بدنه، بعضي كه بزرگتر بوده و قابليت نصب ماجول‌ها و كارت‌هاي زيادي را دارند به نام شاسي (Chasis) شناخته مي‌شوند.

• CPU
اگر بخواهيد سرعت پردازنده هاي كامپيوترهاي شخصي را با مسيرياب‌ها مقايسه كنيد حتماً تعجب خواهيد كرد، چرا كه حتي سريع‌ترين روترها كه مي‌توانند در ستون فقرات شبكه‌هاي اينترنتي استفاده شوند و طبعاً مي‌بايست حجم بسيار وسيعي از ترافيك اينترنت را در زمان بسيار كوتاهي پردازش نمايند، سرعتي در حدود 200 مگاهرتز دارند. وليكن از آنجايي‌كه مسيرياب‌ها واسط گرافيكي كاربر ندارند و در محيط متني كار مي كنند و همچنين به دليل تك‌منظوره بودن اين پردازنده ها اين سرعت براي اين منظور كفايت خواهد كرد. ضمناً جالب است كه بدانيد مسيرياب‌هاي سيسكو عمدتاً از پردازنده‌هاي سري 68000 شركت موتورلا استفاده مي كنند.

• مادربورد
مادربوردهاي مورد استفاده شركت سيسكو عمدتا توسط شركت‌هاي Asus و Iwill و Supermicro ساخته
مي شوند و طبيعتا" براي سري‌هاي مختلف توان و مشخصه هاي متفاوتي ارائه مي‌شود.

• حافظه
در سخت افزار مسيرياب‌هاي سيسكو بسته به نوع و كاربرد، از انواع مختلفي از حافظه ها پشتيباني مي شود كه عبارتند از:
‌-‌ RAM كه گاهي DRAM نيز ناميده مي‌شود و براي ذخيره اطلاعات حين كار به كار مي رود و يا به اصلاح سيسكو براي نگهداري Running Config مورد استفاده قرار مي‌گيرد.
در بعضي مدل‌ها، اين حافظه قابل ارتقاء و در برخي ديگر ثابت مي باشد و عموماً در ظرفيت‌هاي 4 و 8 و 16 و 32 و 64 مگابايت موجود مي باشد.
- ‌‌ROM كه در اين نوع حافظه يك تصوير قابل بوت از سيتم عامل روتر (IOS Image) قرار مي گيرد و در مراحل اوليه روند بوت مسيرياب مورد استفاده قرار مي گيرد .
- Flash Memory
همانند هاردديسك درPC ‌ها مي‌باشد و براي ذخيره كل IOS مورد‌استفاده قرار مي‌گيرد. ضمناً براي ذخيره فايل‌هاي پيكربندي نيز از اين حافظه استفاده مي‌شود كه در ظرفيت‌هاي مختلفي عرضه مي‌شود. البته نسبت به مدل و سري مسيرياب معمولاً قابل ارتقا است.
- ‌‌NVRAM
روترها از فايلي به نام Startup Config براي نگهداري تنظيمات ابتدايي پيكربندي مسيرياب استفاده مي كنند و اين فايل در اين حافظه نگهداري مي شود و پس از اين‌كه در روند بوت به داخل RAM دستگاه روتر بارگذاري شد، Running Config ناميده مي‌شود.
- ‌‌Interfaces
لينك‌هاي هر مسيرياب براي ارتباط با دنياي خارج در قالب پورت‌ها و ماجول‌ها كه براي انعطاف‌پذيري روترها درجهت انجام وظايف گوناگون قابل استفاده و تغيير است و داخل اسلات‌هاي توسعه قرار مي گيرند. به عنوان مثال مي‌توان يك ISP را درنظرگرفت كه پس افزايش خطوط تلفن خود قادرخواهد بود ماجولي به نام AM (كه شامل تعدادي مودم است) را به اسلات روتر خود (روتري كه در نقش يك Access Server عمل مي‌كند) متصل كند و كارآيي روتر را افزايش دهد. البته به شرط اين‌كه آن روتر خاص امكان اين گسترش را داشته باشد. براي آگاهي از امكانات هر مسيرياب و بررسي قابل گسترش بودن آن و نوع ماجول‌هايي كه مي‌توانيد به آن متصل كنيد، مي‌بايست به راهنماي فني هر مسيرياب يا سايت وب شركت سيسكو (www.cisco.com) مراجعه كنيد، مطمئناً در اين سايت اطلاعات بسيار مفيدي خواهيد يافت.


آشنايي با مسيريابهاي سيسكو Cisco Routers (بخش دوم)


اشاره :
در قسمت قبلي اين مطلب با روترهاي سخت‌افزاري شركت Cisco و اجزاي اصلي آن‌ها آشنا شديد.در اين قسمت به معرفي سري‌هاي مختلف و پركاربرد اين تجهيزات مي‌پردازيم. لا‌زم به ذكر است كه براي آشنايي كلي با مسيرياب‌ها مي‌توانيد به مقاله "آشنايي با مسيرياب‌ها" در شماره 46 ماهنامه شبكه مراجعه فرماييد.

سري 800
سري 800 به طور عمده شامل دو گروه ISDN و Serial مي‌باشد كه در ادامه توضيح مختصري درباره هريك خواهد آمد:

Cisco 800 Series ISDN Routers
تاكيد اين سري از محصولات سيسكو بر روي افزايش قابليت اطمينان و امنيت با بهره‌گيري از فايروال داخلي و استفاده از پروتكل امن IPSec و الگوريتم‌هاي رمزنگاري DES و 3DES مي‌باشد. از اين مسيرياب در جهت ايجاد و برقراري شبكه‌هاي VPN ميان شبكه‌هاي شعبه‌هاي شركت‌هاي كوچك از طريق خطوط ISDN استفاده مي‌شود.

Cisco 508 Series Serial Routers
توسط اين مدل مي توان ارتباط ميان شبكه‌اي راه دور و امن را از طريق خطوط سريال سازگار با استانداردهاي EIA/TIA-232 و EIA/TIA-530 و EIA/TIA-530A و 21 EIA/TIA-449 X و 35.V برقرار كرد. ساير مشخصات اين سري تقريبا همانند مدل‌هاي مشابه در سري 800 مي باشد.
در ضمن اين سري از محصولات سيسكو معمولا به صورت غير ماجولا‌ر ارائه مي‌شوند، به اين معني كه جايي براي قرارگيري ماجول‌هاي مختلف توسعه كه براي افزايش انعطاف‌پذيري هر محصول مورد استفاده قرار مي گيرد، در اين سري وجود ندارد. كه طبعا اين گروه از محصولا‌ت امكان توسعه را ندارند و به همين سبب از قيمت پايين‌تري برخوردار هستند.

سري 1700
با اين سري كه به جاي سري 1600 عرضه شده‌اند، مي‌توان دسترسي شعبه‌هاي مختلف يك شركت را از طريق خطوط مختلف نظير خطوط استيجاري 1 E و 1 T و يا از طريق اينترنت با سرعت بالا با يكديگر برقرار نمود. همچنين، ارتباطي ايمن را با بهره‌گيري از فايروال داخلي نوع Stateful و نيز امكان استفاده از سيستم كشف نفوذ Intrusion Detection System) IDS) با كمك تكنولوژي‌هاي دستيابي WAN مختلف فراهم مي‌نمايد.
در عين حال ماجولار بودن برخي مدل‌ها و امكان بهره گيري از سرويس Voice over IP توسط ماجول‌هاي توسعه و همچنين پشتيباني از خطوط پشتيبان ISDN اين قدرت را به سري 1700 داده است تا درISP‌ها نيز مورد استفاده قرار گيرند.
اين سري شامل مدل‌ها وماجول‌هاي متفاوتي است كه در ادامه به برخي ازآن‌ها اشاره خواهد شد.


Cisco 1701 ADSL Security Access Router
درسناريوهاي شركت‌هاي كوچك و متوسط تجاري با هزينه محدود، براي استفاده از خطوط ADSL جهت برقراري ارتباطات ميان‌شبكه‌اي و همچنين داشتن خط پشتيبان براي مواقعي كه خط اصلي دچار مشكل مي‌شود، يكي از بهترين انتخاب‌ها مي‌باشد.

مشخصات مدل 1701
- مقدار حافظه DRAM پيش فرض اين مدل 64 مگابايت بوده و تا 128 مگابايت قابل افزايش است .
- مقدار حافظه Flash پيش فرض 32 مگا بايت است و قابليت ارتقاء ندارد .
- داراي يك پورت كنسول و يك پورت Aux از نوع 45 RJ مي باشد.
- يك پورت 45-RJ اترنت سريع از نوع BASE-TXو 10/100 دارد .
- داراي يك پورت WAN از نوع ISDN BRI مي‌باشد .
- همچنين داراي يك پورت WAN براي خطوط اسيجاري مي باشد .

Cisco1711,1712 Security Access Router
با داشتن هر كدام از اين دو مدل، غير از يك مسيرياب نسبتا قوي، فايروال و IDS و VPN و سوييچ اترنت سريع داخلي و رابط‌هاي WAN اضافي خواهيد داشت. اين امكانات همه در يك مسيرياب، پاسخگوي اغلب نيازهاي يك شبكه متوسط خواهد بود كه نتيجتا" منجر به كاهش هزينه نهائي پياده‌سازي نهايي شبكه مي‌شود.

مشخصات مدل‌هاي 1711 و 1712
- اين دو مدل داراي يك سوييچ 4 پورت اترنت سريع BASE-TXو 10/100 مي‌باشند.
- در مدل 1712 يك پورت ISDNBRI از طريق ماجول WIC-1B-S/T پشتيباني مي شود.
- در مدل 1711 يك پورت مودم آنالوگ از طريق يك ماجول توسعه در‌‌دسترس است.
- اين دو مدل داراي يك پورت 45 RJ براي پورت WAN از نوع BASE-TXو 10/100 مي‌باشند.
- داراي يك پورت Aux با نرخ انتقال 2/115 كيلو بيت در ثانيه است .
- پورت كنسول اين دستگاه با پورت 45-RJ قابليت انتقال داده با سرعت پيش فرض b9600 bpsرا دارد.
- براي تضمين امنيت اطلاعات از دو الگوريتم رمزنگاري 3DES-168bit و AES-128bit استفاده مي‌شود .
- حافظه Flash اين دو مدل به صورت غير قابل ارتقاء، داراي ظرفيت پيش‌فرض 32 مگابايت مي‌باشد.
- حافظه DRAM در دو مدل 1711 و 1712 به صورت پيش فرض 64 مگابايت است و حداكثر تا مقدار 128 مگابايت قابل افزايش مي باشد.
در شكل 1 مي‌توانيد نمايي از قسمت پشتي يك مدل 1711/1712 و نحوه ارتباط مسيرياب با شبكه‌هاي ديگر را مشاهده كنيد.

سري 2600

http://www.shabakeh-mag.com/Data/Gallery/49_cisco2_s.jpg

مدل‌هاي قبلي اين سري كه شامل مدل‌هاي 2610، 2611، 2613، 2620، 2621، 2650 و 2651 بودند، مدل‌هاي خارج از رده محسوب مي شوند و شركت سيسكو به جاي آن‌ها سري 0062XM را ارئه نموده است . شركت سيسكو مدعي است كه از اين سري مي توان براي فراهم نمودن سرويس‌هاي چندگانه در شبكه‌هاي محلي از طريق ارتباطات WAN با بهره گيري بيش از 70 نوع ماجول مختلف استفاده كرد .
برخي از امكاناتي كه توسط ماجول‌هاي توسعه به اين سري اضافه مي شود عبارتند از: دسترسي امن به اينترنت و اينترانت از طريق فايروال داخلي‌،امكان استفاده ازVoIP ،VPN ،مسيريابي با امكان مديريت پهناي باند و ... اين سري شامل مدل‌هاي زير مي باشد :
2651XM،2650XM ،2621XM ،2620XM ،2612XM ،2611XM ،2610XM و 2691XM .

سري 3600
از اين سري براي برقراري ارتباط ميان شعبه‌هاي شركت‌هاي متوسط و بزرگ و همچنين درISP‌ها استفاده مي شود كه هم اكنون در ايران نيز تعدادي از ISP‌ها از مدل‌هاي مختلف اين سري براي انتقال صوت و داده بهره مي گيرند. اين سري از توان پردازشي نسبتا بالا‌ و قابليت ارتقا خوبي برخوردار است.
البته اغلب مدل‌هاي اين سري نظير 3620، 3631، 3640، 3660، 3661 توسط شركت سيسكو، مدل‌هاي خارج از رده معرفي شده اند .

سري 3700
شامل دو مدل 3725 و 3745 است كه در رده روترهاي دسترسي با سرويس چندگانه(Multiservice Access Router) قرار دارند و داراي مشخصات كلي زير هستند:
- دو پورت 100/10 LAN
- دو اسلات براي ماجول‌هاي مجتمع پيشرفته (AIM) داخلي .
- سه اسلات براي كارت‌هاي رابط WAN كه با نام WIC شناخته مي شوند .
- دو اسلات ماجول شبكه (NM) در مدل 3725 و چهار اسلات NM براي مدل 3745
يك اسلات (در مدل 3725) و دو اسلات (در مدل 3745) براي ماجول.HDSM
مقدار حافظه Flash پيش فرض 32 مگابايت كه تا 128 مگابايت قابل افزايش است.
داراي حافظه نوع DRAM با ظرفيت 128 مگابايت كه تا 256 مگابايت قابل افزايش است.
پشتيباني از اكثر پروتكل‌ها و رسانه هاي WAN نظير FR ،LL ،ISDN ،X.25 ،ATM ،T1/E1، انواع DSL ،T3/E3 و ... .
لا‌زم به ذكر است كه در اين مقاله، از معرفي سري‌هاي پيشرفته نظير 7600، 10000 و 12000 صرف‌نظر شده است.

ماجول‌ها
همان‌طور كه گفته شد، در مدل‌هاي ماجولار، امكان افزايش امكانات از طريق انواع مختلفي از ماجول‌هاي توسعه صورت مي پذيرد. با اين روش كاربر قادر خواهد بود يك مدل خاص با مشخصات عمومي مناسب شرايطش را خريداري كرده و با توجه به نيازهاي اختصاصي اش از انواع مختلف ماجول‌هاي توسعه استفاده نمايد .
ماجول‌هاي سيسكو تنوع بسيار زيادي دارند و نيز از آنجائي‌كه براي اغلب مدل‌ها به صورت اشتراكي قابل استفاده‌اند، پاسخگوي تمامي نيازهاي كاربران مي باشند. در ادامه به طور خلاصه به ذكر چند نوع ماجول از ميان ده‌ها ماجول مورد استفاده در مسيرياب‌ها مي پردازيم .
شركت سيسكو ماجول‌هاي مختلف خود را در حدود 30 نوع كلي طبقه بندي كرده است كه اغلب آن‌ها در محصولا‌ت مختلف سيسكو و بسترهاي خاص مخابراتي كاربرد دارند. ولي ماجول‌هاي عمومي‌تر عبارتند از :

Cisco Gigabit Ethernet Network Module
اين ماجول كه در مدل‌هاي 2691 و 3660 و سري 3700 قابل استفاده است و تحت نام NM-1GE شناخته مي شود، امكان بهره گيري از ارتباطات نوري و مسي به صورت گيگابيت اترنت را از طريق انواع مبدل رابط گيگابيت (GBIC) كه بر اساس محدوديت فاصله و نوع مسي يا نوري كابل رابط طبقه بندي مي‌شوند را مي دهد و براي ايجاد ارتباطات ميان شبكه‌اي سريع استفاده مي شوند.

Alarm Interface Controller Network Module
اين ماجول كه تحت شماره NM-AIC-64 شناخته مي‌شود، براي سري 2600 و 3600 قابل استفاده است .
با نصب اين ماجول، مدير شبكه مي تواند از مشكلات مختلفي كه در طول شبكه رخ مي‌دهد از راه دور و از طريق آلارم‌هاي هشداردهنده با خبر شود و اشكالا‌ت را برطرف كند .
برخي اتفاقاتي كه توسط اين نوع ماجول قابل بررسي و كنترل هستند عبارتند از :
تغييرات ولتاژ، تغييرات دما كه با استفاده از سنسور حرارتي تعبيه شده در ماجول صورت مي گيرد، تغييرات كشف شده توسط سيستم IDS شبكه، حملات سيل آسا (Flooding Atacks) و ... .

Cisco IP Communication Voice/Fax Network Module

http://www.shabakeh-mag.com/Data/Gallery/49_cisco1_s.jpg

استفاده از انواع مختلف اين ماجول در مسيرياب‌هاي سري 2600XM و 2691 و 3640 و 3660 و سري 3700 شركت‌هاي بزرگ و ISPها قادر خواهند بود، با بهره گيري از امكانات مخابراتي صوت/فكس را از طريق پروتكل IP منتقل كنند. (در ارائه سرويس تلفن اينترنتيVoIP ازاين ماجول‌ها استفاده مي شود.)
اين ماجول بسته به نوع كانكتور ارتباطي داراي انواع مختلفي مي باشد كه عبارتند از:NM-HDV-1E1/1T:و1باكمك اين ماجول مي‌توان يك خط 1 T1/E را به روتر متصل كرد.NM-HDV-2E1/2T1: با نصب اين ماجول در پشت روتر اين امكان را داريم تا همزمان دو خط1 E1/T را به روتر متصل كنيم .
البته بر روي اين ماجول‌ها شكاف‌هايي نيز به منظور افزايش انعطاف پذيري روترها تعبيه شده است كه با نامVIC/VWIC شناخته مي‌شوند و در مدل‌هاي زير توليد مي شوند:
VIC22FXS: كه داراي 2 پورت براي ارتباطات صوت/فكس از طريق رابط FXS مي باشد .
VIC22FXO: همانند ماجول قبلي است ، با اين تفاوت كه اين نوع اسلات براي اتصال به دروازه هاي نوع FXO كاربرد دارد.

البته مدل‌هاي متنوع ديگري نيز وجود دارند كه نيازمند بسترهاي خاص مخابراتي مي باشند.

Cisco Analog Modem Network Module
تفاوت مدل‌هاي مختلف اين ماجول در تعداد پورت‌هاي مودم‌هاي داخلي ماجول است كه يا داراي 8 پورت و يا 16 پورت از نوع 11-RJ مي باشد.
اين ماجول در مدل‌هاي NM-8AM و NM-61AM و NM-8AM-J و NM-61AM-J موجود است كه دو ماجول با پسوند J فقط با سيستم مخابراتي كشورهاي ژاپن و سنگاپور سازگارند ولي از دو ماجول اولي مي توان براي شماره گيري در ساير كشور ها استفاده كرد. به اين معني كه مي توان روتر را طوري تنظيم كرد كه هم بتوان با استفاده از اين ماجول شماره گيري نمود و هم در صورت نياز، پيكره‌بندي روتر را به گونه اي انجام داد تا كاربران بتوانند از خارج از محيط سازمان يا ISP با آن تماس بگيرند، كه در اين مواقع روتر در نقش يك Access Server عمل مي كند.
از انواع اين ماجول مي توان در سري‌هاي 2600 و 2600XM و 3700 و مدل‌هاي 3620 و 3641 و 3661 و 2691 استفاده نمود .

Cisco Memory Modules
در برخي مدل‌هاي مسيرياب كه قابليت ارتقاء حافظه را دارند مي توانيد با توجه به حداكثر ظرفيت پذيرش هر مسيرياب كه در اين مقاله هم به مقدار برخي از آن‌ها اشاره شد، ماجول‌هاي اضافي را كه براي دو نوع حافظه Flash و DRAM موجود است را تهيه كرده و به راحتي آن‌ها را در پشت روتر نصب كنند .

سخن نهايي
خوانندگان علاقه‌مند به اين گونه مباحث مي‌توانند براي يافتن اطلاعات جامع و كامل درباره ديگر مدل‌هاي مسيرياب و ماجول‌هاي سيسكو، وب سايت رسمي شركت سيسكو به آدرس www.cisco.com را ملا‌حظه نمايند.

 

یک شنبه 27 فروردين 1391برچسب:,

 

بر گرفته از سایت www.AXIS.com
ضبط تصاویر ویدئویی مدتی است که مورد استفاده قرار می گیرد ودر این راستا تا کنون صدها نوع دستگاه دی وی آر (DVR Digital Video Recording) به بازار عرضه شده است. پیش از این فقط 1000 شرکت برتر دنیا می توانستند از عهده مخارج سیستم های نظارتی دیجیتالی برآیند. اما گزارش اخیر فراست و سولیوان از تحلیل صنعت حاکی از آن است که در سال 2002، تقاضا برای سیستم های دیجیتالی در برخی موارد پیشی گرفته است. فن آوری دیجیتال برتری خود را نشان داده است و در دوسال گذشته ترجیح داده شده است. آیا اقدام بعدی کاربران نهایی، بعد از سیستم دی وی آر انتخاب سیستم امنیتی دیجیتالی است؟
از آنجایی که راه حل سیستم نظارتی تحت شبکه نقش پل برای ورود به دنیای دیجیتال به عنوان راه حل نهایی برای عملکردعالی، سیستم نظارتی دیجیتالی با هزینه پایین و مانیتورینگ را ایفا می کند، به عنوان جایگزینی جذاب برای دی وی آر مطرح شده است. در این مقاله ما راهنمایی های لازم را به کاربر نهایی که علاقه دارد از سیستم آنالوگ موجود به یک سیستم دیجیتال گذر کند، انجام خواهیم داد. ما نشان خواهیم داد که چگونه میتوان به تدریج سیستم دیجیتالی را پیاده کرد و مزایای فراوان پیاده سازی فن آوری دیجیتال را مرور خواهیم کرد.در پایان سه برنامه کاربردی مشخص فن اوری سیستم نظارتی تحت شبکه را امتحان خواهیم کرد. اکنون وقت آن است تا قدری در خصوص سیستم نظارتی و مانیتورینگ دیجیتالی صحبت کنیم.
در 20 سال گذشته، سیستم های نظارتی و مانیتورینگ بوسیله سیستم های آنالوگ پوشش داده شده اند. در شکل ستنی تصاویر مدار بسته آنالوگ در کاست ذخیره شده اند و به خاطر مقرون به صرفه بودن انتخاب سیستم آنالوگ انتخاب درستی بوده است. با وجود این پیشرفت در فن اوری دیجیتال کاستی های سیستم های آنالوگ را نیز آشکار کرده است. سیستم های مدار بسته آنالوگ به شدت به نگهداری نیاز دارند ، دسترسی از دور را حمایت نمی کنند و امکان ادغام آنها با دیگر سیستم ها به راحتی میسر نیست. علی رغم معایب ذکر شده، کاربران نهایی که در دوربین، کابل و... سرمایه گذاری کرده و از کیفیت سیستم رضایت دارند، حق دارند بپرسند چرا باید تجهیزات جدید خریداری کنند؟
پیاده سازی سیستم دیجیتال به معنی دور انداختن دوربین های موجود

که برای آیجاد آن قبلا هزینه شده و مورد اعتماد کاربر است، نمی باشد. با ایجاد سیستم نظارتی تحت شبکه، شما هنوز می توانید از دوربین ها، لنزها و کابل استفاده کنید و به تدریج و قدم به قدم به سمت فن آوری دیجیتال حرکت کنید. و اگر این دلیل برای ارتقاء دادن کافی نیست، توصیه می کنیم بخش TL V (Time-Lapse Video) (ضبط سریع) ضبط را امتحان کنید. کیفیت واقعی تصاویر ضبط شده معمولا رضایت بخش نیست، به ویژه چنانچه برای تحقیقات رسمی به کار گرفته شوند. با معرفی فن آوری ذخیره کننده تصاویر دیجیتالی (DVR) رسانه ذخیره کننده دیگر تحت کنترل اپراتور نیست. ولی با به کار گیری فن آوری سیستم نظارتی تحت شبکه، سرور ویدئو و سرور شبکه این امکان را فراهم می کنند تا شما دوربین های موجود را به سرور ویدئو وصل کنید و تصاویر را در سرور شبکه ضبط کنید.
مزایای فراوان دیجیتال. با توسعه فن آوری ضبط دیجیتالی، مزایای فراوانی بوجود آمده است: آسانی استفاده، جستجوی پیشرفته، ضبط همزمان و پخش همزمان، از بین رفتن بد فرمی در تصاویر، فشرده سازی و ذخیره بهینه، ادغام بالقوه و... فن آوری دیجیتال به عنوان هسته مرکزی و سیستم نظارتی تحت شبکه همه این مزایا را در خود جای داده است.
دسترسی از راه دور. مزیت عمده اتصال دوربین های آنالوگ به شبکه این امکان را فراهم آورده است تا کاربر بتواند تصاویر نظارتی را بدون صرف هزینه برای تجهیزات اظافی از هر رایانه ای در شبکه ببیند. اگر درگاهی به اینترنت داشته باشید، شما میتوانید به شکل امن از هر نقطه دنیا به هر یک از دوربین ها و یا تصاویر ضبط شده دسترسی داشته باشید. با به کار گیری (VPN) شبکه خصوصی مجازی یا اینترنت شرکتی، شما می توانید برای دسترسی افراد به تصاویر کلمه عبور ایجاد کنید. همان طور که در اینترنت روش هایی برای پرداخت وجود دارد، تصویر و اطلاعات یک کاربر هم به صورت امن ذخیره می شود و فقط توسط افراد تأیید شده قابل دسترسی و رؤیت می باشد.
ذخیره بی نهایت و امن. هر اندازه که بخواهید می توانید تصاویر ویدئویی را ذخیره کنید به شرطی که دیسک سخت شما ظرفیت لازم را داشته باشد. و چنانچه به لحاظ امنیتی تصاویر نظارتی اهمیت زیاد داشته باشد همچنین میتوانید تصاویر را در هر مکان دیگری ذخیره کنید ونسخه پشتیبان ایجاد نمایید.
توزیع تصاویر به صورت فعال و انعطاف پذیر. گرفتن عکس از یک صحنه و یا حادثه و ارسال آن به پلیس یا مقامات مسئول با استفاده از پست الکترونیکی. همچنین پلیس یا مقامات امنیتی تأیید شده می توانند به هر یک از دوربین ها دسترسی پیدا کنند و فعالیت ها را ببینند.
هشدارها و آلارم های خودکار. سرور ویدئو می تواند به صورت خودکار به آدرسی که از پیش تعریف شده است تصاویر را ضمیمه و ایمیل نماید. بدین ترتیب شخص مربوطه می تواند اقدامات لازم را در زمان مناسب به کار گیرد.
عملکرد و هزینه کل مالکیت. در آغاز این بخش ما مزیت های فراوان فن آوری دیجیتال را لیست کردیم، لازم است دوباره تکرار کنیم که به تجهیزات سرعت دهنده ویدئویی، نوارهای ضبط و ... نیازی نیست. هزینه های نگهداری کاهش می یابد. ضمن اینکه عملکرد سیستم به شکل قابل ملاحظه ای افزایش می یابد، هزینه کل مالکیت در طول زمان کاهش می یابد.
سیستم نظارتی تحت شبکه همه کارکردهای برتر فن آوری دیجیتال را در خود جای میدهد و همچنین امکان دسترسی به سیستم افزایش می یابد، ضبط و توزیع تصاویر مقرون به صرفه میسر می شود. در این نقطه صاحبان سیستم های آنالوگ، قانع می شوند تا به سیستم جدید سویچ کنند، اما چه عواملی را باید مد نظر قرار دهند؟



در این نقطه، ما متوجه شده ایم که گذر از سیستم آنالوگ به سیستم نظارتی تحت شبکه دیجیتالی با کارکرد عالی، می تواند به صورت قدم به قدم و به شکل مقرون به صرفه صورت گیرد. ولی هنوز عواملی وجود دارند که باید مورد ملاحظه قرار گیرند. پهنای باند شبکه (شبکه، xDSL، ISDN، تلفن سلولی و...) دیسک سخت برای ذخیره و نرم افزار؟
پهنای باند شبکه
اگر از یک شبکه محلی استفاده می کنید، دوربین ها می توانند از طریق یک روتر اختصاصی به شبکه وصل شوند و نگرانی برای پهنای باند بدین ترتیب از بین می رود. با این حال اگر تصاویر از طریق PSTN ارسال شوند، در این صورت پهنای باند اهمیت پیدا می کند. برای عملکرد 30 فریم در ثانیه، حداقل پهنای باند 120 کیلو بیت بر ثانیه می باشد.
فضای دیسک سخت
فضای دیسک سخت بستگی دارد به نرخ فریم تصاویر ویدئویی که شما قصد ذخیره آن ها را دارید. اگر قصد دارید همه تصاویر ویدئویی را با نرخ 30 فریم در ثانیه در مقابل 1 فریم درثانیه ذخیره کنید، بنابراین فضایی که نیاز دارید 30 برابر افزایش خواهد یافت. هر برنامه کاربردی بسته به نوع ذخیره فریم بر ثانیه، فضای ذخیره متفاوتی را طلب می کند که متعاقبا فضای دیسک سخت نیز تغییر خواهد شد.
نرم افزار برنامه کاربردی
برنامه های نرم افزاری متنوعی را می توان به کار گرفت. نوع نرم افزار بر اساس نیازهای خاص کاربر نهایی تعییین می شود. به عنوان مثال برنامه کاربردی مایل استون ایکس پروتکت (Milstone’s Xprotect Business Product) برنامه حرفه ای برای سیستم نظارتی است که شامل کشف حرکت، مزیت های پاسداری برای PTZ (چرخش افقی، عمودی و بزرگ نمایی) ضبظ با ظرفیت زیاد و دسترسی از دور از طریق وب می باشد. نوع دیگر یک نرم افزار مدیریتی از سی تک (See Tec) می باشد که نرم افزاری است برای پیکربندی و مدیریت دوربین ها از دور ، کنترل مستقیم و خودکار دوربین ها و تجهیزات جانبی، تمثیل تصاویر، انتقال و نمایش تصاویر.
سیستم مداربسته آنالوگ امروزی
سیستم مدار بسته آنالوگ رایج، مانند آنچه که در پایین نمایش داده شده است، مزایای کمی دارد. سیستم مداربسته آنالوگ متکی به فن آوری تسریع (Time-Lapse) می باشد. امکان ادغام پایین است و دسترسی از دور ممکن نیست. سیستم قدیمی و آشناست. وقت بازنشستگی این سیستم فرا رسیده است.


انقلاب ارتقاء به دیجیتال: فن آوری سرور ویدئو
در پیکربندی ذیل یک دستگاه ویدئو سرور امکان اتصال چند دوربین آنالوگ به شبکه را فراهم کرده است. با اضافه کردن این فن آوری لیست جدیدی از مزایا و کارکرد های متعدد در دسترس قرار میگیرد.
امکان دسترسی به تصاویر از دور با به کارگیری یک رایانه در شبکه و حذف مونیتور امنیتی اختصاصی در دفتر مرکزی
دسترسی بر اساس کلمه عبور از هر مکانی که امکان اینترنت وجود داشته باشد.
امکان اتصال از دور به یک ایستگاه کنترل و بررسی وضعیت موجود و کنترل دوربین ها و سیستم نظارتی
امکان ادغام با دیگر سیستم ها و برنامه های کاربردی
کاهش در هزینه کل مالکیت از طریق اهرم قرار دادن شبکه زیرساخت و استفاده از تجهیزات قدیمی
با ایجاد سیستم آینده نگر در طول زمان نیازی به تغییرات کلی در زیرساخت نخواهد بود.



توسعه منافع در طی زمان: دوربین تحت شبکه
با ارتقاء از نوع سطح اول که در بالا اشاره شد، نیازی به توقف نیست. انقلاب دیجیتالی ویدئو سرور امکان توسعه سیستم و مزیت های آن را بوجود آورده است. با بکار گیری یک سیستم دیجیتالی امکان اتصال هر تعداد دوربین به شبکه وجود دارد. شما می توانید هر دوربینی را مستقیما به شبکه وصل کنید. به این ترتیب مجموعه جدیدی از منافع آشکار می شود:
می توان امکان دسترسی و نظارت را فقط به افراد صاحب اختیار واگذار کرد. همچنین امکان ارسال ویدئوی زنده با استفاده از وب سایت شرکت به همه دنیا وجود دارد.
اگر ساختمان مجهز به شبکه آی پی باشد، به سبب وجود زیرساخت لازم، بدون صرف هزینه های بالای نصب امکان افزودن دوربین به شبکه وجود دارد.
دوربین های مبتنی بر شبکه اغلب قابلیت های موجود در دوربین های مداربسته آنالوگ را با کارایی بهتر و صرفه اقتصادی بالاتر دارا میباشند.
اگر در محل، راایانه وجود داشته باشد، نیازی به تجهیزات اضافه دیگری برای دیدن تصاویر دوربین های شبکه نمی باشد.
خروجی را می توان در ساده ترین شکل خود در وب براوزر یک مونیتور مشاهده کرد، در مواردی که از راه حل های پیچیده امنیتی استفاده شده باشد، یک برنامه کاربردی اختصاصی کافی است
.


هر گاه آسانی، مقرون به صرفه بودن و گذر تدریجی و قدم به قدم به سیستم نظارتی دیجیتالی تحت شبکه را در نظر بگیرید، به این نتیجه می رسید که اکنون بهترین وقت برای برداشتن یک گام به سوی فن آوری دیجیتال است.

نتیجه

راه حل دیجیتال آسانتر و ارزانتر از آن چیزی است که شما فکر می کنید. با وجود رشد عظیم سیستم های مدار بسته و گذر به فن آوری ویدئو دیجیتالی ، موانع قابل توجهی برای اکثر کاربران در سویچ کردن از آنالوگ به ضبط تصاویر ویدئویی دیجیتالی وجود دارد. اغلب کاربران نهایی از تبدیل تدریجی و قدم به قدم سیستم امنیتی آنالوگ به فن آوری دیجیتال آگاه نیستند. از نظر سطح آگاهی، اکثر کاربران نیاز به مطالعات عمیق تری دارند تا منافع و امکانات سیستم های نظارتی تحت شبکه دیجیتالی را درک نمایند. همچنین لازم است بدانیم که در گذر از آنالوگ به سیستم های نظارتی دیجیتال،  کوچک بودن یا وابستگی شدید به فن آوری آنالوگ مانع از استفاده از مزایای بی شمار فن آوری دیجیتال نمی شود. حتی یک دوربین آنالوگ چنانچه به ویدئو سرور متصل شود، می تواند به کاربر امکانات و منافع سیستم نظارتی دیجیتالی را عرضه نماید.


 

سه شنبه 15 فروردين 1391برچسب:,

دوربین تحت شبکه (IP Camera)

استفاده از دوربین‌های تحت شبکه به علت بالا رفتن قابلیت‌های آنها نسبت به گذشته روز به روز درحال افزایش است و از این سو سعی دارم تا در مقاله‌ای نسبتا کوتاه به برخی از خصوصیات این دوربین‌ها بپردازم.

رزولیشن یا تفکیک پذیری

متفاوت از دوربین‌های آنالوگ که رزولیشن آنها با تی وی لاین (TVL) مشخص می‌شد (تعداد خطوط افقی موجود در تصویر) در دوربین‌ها تحت شبکه رزولیشن به پیکسن عنوان می‌شود.

به عنوان مثال 520 تی وی لاین در یک دوربین آنالوگ با رزولیشن 752x582 برابری می‌کند (که در نوع آنالوگ رزولیشن نسبتا بالایی به شمار می‌رود)

استفاده از دوربین‌های 2 و 3 مگاپیکسلی به صورت دوربین‌های شبکه به سرعت رایج شده و این دوربین‌ها می‌توانند تصاویری به مراتب بهتر از دوربین‌های آنالوگ ارائه دهند.

امروزه حتی دوربین‌های شبکه با روزلیشن 16 و 20 مگاپیکسر نیز وجود دارد. این دوربین‌ها می‌توانند تصاویر را با تمام جزئیاتشان نمایش دهند. از این دوربین‌ها معمولا برای مشاهده محیط‌های پهناور استفاده می‌شود.

عملکرد در نور کم

دوربین‌های تحت شبکه اولیه عملکرد مناسبی در نور کم نداشتند و مکانیزم جبران‌کننده آنها نیز باعث کاهش تعداد فریم‌ها در تصویر می‌شد که به یک تصویر بی کیفیت و نامنظم می‌انجامید.

اما دوربین‌های امروزی می‌توانند تصویر نسبتا مناسبی را حتی در نور یک لوکس نیز ایجاد کنند و از نور موجود استفاده مناسب را بکنند و 25 فریم در ثانیه را در هر شرایطی ایجاد کنند.

عملکرد در شبکه

یکی از نگرانی‌های مهم مسئولان شبکه در مورد استفاده از دوربین‌های تحت شبکه تاثیر آنها بر روی شبکه و کاهش سرعت آن است. چراکه به ویژه در دوربین رزولیشن بالا حجم زیادی از اطلاعات مربوط به دوربین باید در هر لحظه در شبکه جابه جا شود و با توجه به پهنای باند محدود شبکه این می‌تواند موجب ایجاد اختلال در شبکه نیز شود.

با این حال شبکه‌های گیگابایتی امروزی می‌توانند به راحتی نصب این دوربین‌ها را پشتیبانی کنند و در صورت ایجاد اختلال باید ظرفیت شبکه را افزایش داد. روش دیگر برای جلوگیری از ایجاد اختلال در شبکه استفاده از کابل‌های داده و عدم نصب مستقیم دوربین‌ها به شبکه است به طوری که تصاویر دارای شبکه خاص خود در سیستم باشند.

Power over Ethernet

بیشتر دوربین‌های شبکه دارای این قابلیت هستند. به این معنا که می‌توانید دوربین را با همان کابل شبکه تغیه کنید و این نیاز به یک کابل اضافه را جهت تغذیه دوربین از بین می‌برد.

پیشرفت‌های جدید این امکان را فارهم کرده که تجهیزات پر مصرف تر مانند دوربین‌های با قابلیت پن تیلت و زوم را نیز بتوان با همان کابل دیتا تغذیه کرد.

در مقایسه با دوربین‌های آنالوگ که به یک کالب جداگانه برای تغذیه نیاز داشتند این قابلیت موجب صرفه جویی در زمان و هزینه کابل کشی خواهد شد.

محدودیت طول کابل

داده‌ها بر روی کابل Cat5 دارای محدودیت مسافت تا ۱۰۰ متر است. با این حال تقویت‌کننده‌هایی وجود دارند که به راحتی این مسافت به ۲۰۰ متر افزایش می‌دهند و با استفاده از تجهیزات پیچیده‌تر می‌توان این مسافت را تا ۵۰۰ متر نیز افزایش داد.

با این حال در موقع نصب دوربین‌های شبکه نیز مانند دوربین‌های انالوگ باید به محدودیت فاصیه آنها و طول کابل توجه داشت